Prosjekt periode
januar 2022 – desember 2023
Prosjektbeskrivelse
Målet er å øke kunnskapen og ferdighetene til elever i robotikkrelaterte yrkesfaglige programmer:
- Være bevisst på robotrelaterte farer og være i stand til å identifisere og redusere dem
- Forstå grunnleggende sikkerhetsretningslinjer for robotapplikasjoner -
- Identifisere elementer knyttet til robotsikkerhet
- Anvendelse av sikkerhetsstandarder i ulike operasjoner med roboter (design og produksjon, programmering, vedlikehold og maskinkommunikasjon)
- Forbedre sosiale ferdigheter som er relevante for arbeidslivet (f.eks. problemløsning, teamarbeid, presentasjonsferdigheter, engelsk, tidsstyring)
Tilpasningen av yrkesfagutdanningen til arbeidsmarkedets behov er vår driver. Ti yrkesfaglærere fra fire europeiske land samarbeider om å utvikle fire MicroChallenges relatert til sikkerhet i robotikk - se faktaboks.
MicroChallengene vil bli utprøvd gjennom utfordringer i transnasjonale grupper av studenter. De involverte lærerne og elevene danner nettverk og deler sin kompetanse og lærer av hverandre. Bedrifter er involvert i innholdsdesign, som mentorer og i å gi tilbakemeldinger.
Sluttproduktet vil bli Instruksjonsvideoer og en manual for hvordan man jobber med med sikkerhetsunervisning i robotikk, med MicroChallenges som verktøy. Dette skal gjøre det mulig for institusjoner og organisasjoner utenfor partnerskapet å gjennomføre lignende undervisning.
Et av målene med prosjektet er også tilpassing av yrkesfagutdanning til arbeidsmarkedet og samtidig gjøre yrkesfag til et mere attraktivt valg for unge.
Involverte
Involverte lærere på Kuben vgs er Andreas T. Eggesvik fra robotikk, og Jakob Nilsson fra automasjon. For hver MicroChallenge vil de velges ut 4 elevdeltakere blant søkere fra Vg2 og Vg3 robotikk og automasjon på Kuben. Tilsvarende sender de andre tre skolene også 4 elever til hver challenge. Elevene gjennomgår en enkel personlighetstest (DISC), og settes så sammen i 4 transnasjonale lag som skal på best mulig vis løse en oppgave (challenge) i løpet av uken de er sammen.
Prosjektets logo
Prosjektets logo ble valgt gjennom en designkonkurranse for alle elever/studenter ved partnerskolene. Vinnerne ble designet til elever ved Kuben; Storm Alexander Synnestvedt (2ELR) og Wendel Brinlly Reyes Rabanal (tidligere 2ELR).